HYGIËNEVOORSCHRIFTEN VOOR EEN SCHONE KEUKEN

In de keuken kom je gezellig samen. Je ontbijt er, kookt er samen met je familie, of je bereidt er een zondagse brunch, diner of misschien zelfs een verjaardagsfeestje voor. De keuken kan echter al vlug een broeihaard voor ziekteverwekkers worden. Om voedselinfecties en maagklachten te voorkomen, neem je dus best een aantal hygiënevoorschriften in acht. Met de volgende hygiëneregels en tips kun je je aanrecht en keukengerei makkelijk schoon houden en een goede hygiëne in de keuken aanhouden.

Voedingsmiddelen leggen een lange weg af vooraleer ze op je bord komen. Deze weg gaat van de oogst of productie, over het transport naar de winkel, tot jij die je boodschappen doet en het voedsel opbergt in je keuken, kelder of koelkast. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tegen het einde van deze rit allerlei ziektekiemen op het voedsel kunnen zitten. Bacteriën, schimmels, virussen en parasieten kunnen volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) onder bepaalde omstandigheden een onaangename voedselinfectie - of erger - zelfs een gevaarlijke voedselvergiftiging veroorzaken. Ook bij de aankoop en opslag van vers voedsel moet je dus op bepaalde zaken letten. Voedselhygiëne is erg belangrijk.

Meer informatie over (hand)hygiëne in de keuken en voedselhygiëne vind je op de website van het RIVM en het overheidsinitiatief U Bent in Goede Handen.

HYGIËNEREGELS IN DE KEUKEN

Een goede hygiëne in de keuken verhindert dat ziekteverwekkers in het voedsel terechtkomen of vanop het voedsel op mensen worden overgedragen. Hygiëne-experten bevelen daarom de volgende hygiënevoorschriften aan:

Hou je keukengerei en aanrecht schoon: Reinig alle gebruikte apparaten, bestek, servies, snijplanken, werkbladen en andere oppervlakken meteen na het koken.

Was af met warm water: Gebruik schoon, warm leidingwater en voldoende afwasmiddel als je met de hand afwast. Het is nog beter om de vaatwasser te gebruiken, op een temperatuur van minimum 60°C.

Vervang schotelvodden en afwassponzen regelmatig: Bacteriën vermenigvuldigen zich immers snel in een vochtige omgeving. Omdat sponzen niet zo makkelijk drogen, raden experten het gebruik ervan af. Afwasborstels zijn daarom praktischer dan een spons. Je moet verschillende reinigingsdoekjes of -materiaal gebruiken voor het schoonmaken van de keukenvloer en de werkbladen.

Was wasbare microvezeldoekjes en theedoeken regelmatig: Deze moeten op 60°C in de wasmachine worden gewassen. Net als lappen of dweilen drogen ze ook beter als ze worden uitgespreid. Hou er rekening mee dat als je microvezeldoekjes meer dan 150 keer wast, deze hun werking verliezen. Bovendien moeten de resten van voedsel dat veel kiemen kan bevatten, zoals rauw vlees, altijd worden weggeveegd met een wegwerp reinigingsdoekje of keukenpapier.

Maak de vuilbak regelmatig leeg: Aangezien alle vuile voedselresten in de vuilnisbak terechtkomen, moet de vuilniszak regelmatig worden vervangen en moet de vuilnisbak één keer per week worden schoongemaakt.

Poets de koelkast: De lage temperaturen stoppen ziekteverwekkers niet. Daarom moet de binnenkant van de koelkast nu en dan grondig worden gepoetst. Als je schimmel spot, moet je echter meteen in actie komen.

Hou huisdieren en ongedierte uit de keuken: Hou huisdieren best uit de buurt van de keuken. Wanneer je een huisdier aangeraakt hebt, was dan zeker je handen grondig voor je kookt of eten aanraakt. Zorg er ook voor dat insecten, muizen en andere ongenode gasten uit de keuken blijven, omdat ze ziekteverwekkers overbrengen en dol zijn op voedsel. Ook als je keuken schoon is, kun je last van ongedierte hebben.

Was je handen regelmatig: Of het nu je werkblad afveegt of de vaatwasser vult: was je handen altijd grondig na afloop.

Vergeet niet de volledige keuken te poetsen: De ziektekiemen blijven immers ook snel op oppervlakken zitten. Denk niet enkel aan knoppen van het fornuis, het deksel van een opbergbak of de kraanoppervlakken. Ze kunnen zich ook op de handgreep van de koelkast, de vaatwasser, een lade of keukenkast, of de klink van de keukendeur bevinden.

GROHE tip: Hoe minder vaak je een aanraakt, hoe hygiënischer; ééngreepsmengkranen zijn in dit opzicht dus een stuk veiliger dan kranen met twee hendels. Nog veiliger zijn sensor kranen, omdat deze contactloos werken. In onze vind je een selectie van deze gemakkelijk te onderhouden kranen.

Sources:

¹ BZgA
² BMEL
³ BfR
BVL

Terug