EEN GOEDE LEVENSMIDDELENHYGIËNE VOOR GEZOND GENIETEN

Van de boomgaard tot het transport tot de verkoop in de winkel: een simpele appel komt op deze lange reis onvermijdelijk in contact met ziektekiemen. Voordat we van een lekkere hap in de appel kunnen genieten, moeten we hem daarom op de juiste manier bewaren, daarna controleren of hij nog vers is en goed afspoelen. Ziektekiemen zoals voedselbacteriën, virussen of schimmels kunnen immers voedselinfecties en -vergiftigingen veroorzaken. Als je je bij het kopen, bewaren en bereiden van voedsel aan enkele regels omtrent voedselhygiëne houdt, hou je het risico op besmetting laag.

BACTERIËN IN VOEDSEL VERMINDEREN: TIPS VOOR WINKELEN EN BEWAREN

Je moet opletten dat er geen bacteriën in het voedsel dat je koopt sluipen. Experten, zoals die van het FOD Volksgezondheid en het Federaal voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), raden de consument aan om bij het winkelen op het volgende te letten:

  • Let op houdbaarheid, aangegeven met de ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) of de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum. Bederfelijke producten zoals vers vlees, verse vis of groenten zijn niet meer te gebruikten na de TGT-datum. Levensmiddelen die makkelijk bederven mogen volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) na de uiterste consumptiedatum niet meer worden geconsumeerd. Niet al het voedsel met een verlopen THT-datum is per se bedorven. De fabrikant garandeert de kwaliteit en smaak tot de THT-datum, erna zijn de producten vaak wel nog veilig te eten. Naast de datum geven geur, consistentie en uitzicht aan of een product nog goed is. Op veel groenten en fruit staat enkel een verpakkingsdatum, vraag bij twijfel aan een verkoper hoe lang ze goed blijven.
  • Controleer of de verpakking van het product of de rauwe voeding onbeschadigd is. De houdbaarheidsdatum geldt enkel als de verpakking van het product dicht is. Wanneer een verpakking bol staat is het product bedorven.
  • Koop de minst bederfelijke producten zoals brood het eerst en koop vlees, vis, diepvriesproducten en andere producten met beperkte houdbaarheid het laatst. Je moet er immers voor zorgen dat ze snel naar huis worden gebracht (bijvoorbeeld in een koeltas) om de koeling niet te onderbreken.

Ook over het bewaren van voedsel hebben we nuttige tips:

  • Bewaar levensmiddelen op een koele en droge plaats.
  • Bewaar voedsel in afsluitbare bakjes, zo bescherm je het tegen ongedierte. Dit geldt ook voor verpakte goederen.
  • Scheid eieren en vlees in de koelkast om kruisbesmetting te voorkomen en gebruik afgesloten doosjes om ziekteverwekkers zoals bacteriën uit de buurt van je voedsel te houden.
  • De FOD Volkgezondheid raadt aan om de temperatuur van de koelkast lager dan 5°C te houden. Die van de vriezer of het vriesvak mag niet hoger zijn dan -18°C.
  • Regelmatige reiniging van de koelkast verbetert de voedselhygiëne.
  • Laat de koelkast nooit lang open staan en controleer de temperatuur uit voorzorg met een thermometer, zeker de stroom even is uitgevallen. Het is aan te raden om bederfelijk voedsel dat warmer dan 7°C werd vlug te consumeren en het weg te smijten als het warmer dan 15°C werd.
  • Consumeer voedsel uit geopende verpakkingen en bederfelijk voedsel in het algemeen snel, voordat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen of er zich schimmels kunnen vormen.
  • Haal het voedsel pas vlak voor het eten of koken uit de koelkast. Vries voedsel best in zo klein mogelijke hoeveelheden in. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast of de microgolfoven.
  • Controleer of de TGT- of THT-datum is verstreken en ga, los daarvan, altijd na of het voedsel nog steeds eetbaar is.

VOEDSELHYGIËNE: VOEDSEL ZONDER BACTERIËN BEREIDEN

Om zonder zorgen van je maaltijden kunt genieten bevelen deskundigen het volgende aan:

  • Was je handen: doe dit voor je gaat koken, tussen de verschillende handelingen door en als je ondertussen het toilet bezoekt, of andere huishoudelijke taken uitvoert. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan. Deze vorm van voedselhygiëne is vooral belangrijk bij de behandeling van rauw vlees en rauwe groenten.
  • Draag een keukenschort: Om te voorkomen dat voedselbacteriën zich in huis verspreiden, is het verstandig om een schort te dragen. In het algemeen mag de kleding die je draagt niet vuil zijn. Doe ook je horloge en je sieraden uit, zeker wanneer je je handen wast, vuil kan zich hieronder ophopen. Zorg er ook voor dat je niet niest in de buurt van voedsel.
  • Bescherm wonden: Als je bijvoorbeeld in je vinger hebt gesneden, moet je de wond desinfecteren en een waterdicht verband aanbrengen. Je kunt ook beschermende handschoenen dragen om bacteriën en andere ziektekiemen uit de buurt van de wond te houden.
  • Was ingrediënten vooraf: Of het nu gaat om verse champignons, gehakt of groenten, alle rauwe voedingsmiddelen moeten zorgvuldig worden gereinigd voor verwerking of consumptie.
  • Verwerk voeding apart: Gooi de verpakking onmiddellijk weg en veeg het water dat vrijkomt bij ontdooien weg met keukenpapier. Gebruik verschillende messen, snijplanken en recipiënten voor rauw vlees en groenten. Geen van beide mag in contact komen met gekookt of kant-en-klaar voedsel.
  • Hou je aan de volgorde: Verwerk eerst de ingedriënten die niet moeten worden verhit (bijvoorbeeld ingrediënten voor saladedressing). Werk dan met sla en andere groenten en fruit die bestemd zijn voor rauwe consumptie. Kook altijd als laatste vis en vlees, zodat het contact met het andere voedsel kan worden vermeden.
  • Verwerk snel: Bederfelijke levensmiddelen mogen pas kort voor de bereiding en consumptie uit de koelkast worden gehaald en moeten zo snel mogelijk worden verwerkt. Als het langer duurt, kun je deze en andere bereide ingrediënten tijdelijk in de koelkast bewaren.
  • Verhit goed: Bacteriën in voedsel worden onschadelijk gemaakt bij een temperatuur tussen 70 en 100°C. Vooral in rauw vlees, vis, eieren en kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Bij het bereiden van gerechten of het opwarmen van restjes moet het voedsel gedurende ten minste twee minuten tot minstens 70°C worden verwarmd. Verhit eieren tot het eiwit stolt en gebruik liever geen rauwe eieren in gerechten die erna niet meer worden verhit. Controleer bij het koken de temperatuur eventueel met een vleesthermometer.
  • Serveren: Het is beter om het voedsel direct te serveren, het op het fornuis te laten staan op een laag vuurtje voor je het opdient of het te bewaren in thermos of een andere recipiënt dat de temperatuur boven de 60°C houdt.

GROHE TIP

Overweeg een sensorkraan in de keuken. Door de contactloze bediening hoef je deze niet aan te raken, wat voedselhygiëne zeker ten goede komt. Neem een kijkje in onze brochure.

Meer informatie over op een veilige en hygiënische manier met voedsel omgaan, vind je op de website van de FOD Volksgezondheid.

List of sources:

¹ Bundesinstitut für Risikobewertung: Broschüre Schutz vor Lebensmittelinfektionen im Privathaushalt, S. 2f.
² Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL): BMEL
³ Bundesinstitut für Risikobewertung: Broschüre Schutz vor Lebensmittelinfektionen im Privathaushalt, S. 4f.
Bundesinstitut für gesundheitliche Aufklärung (BZgA): infektionsschutz.de

Terug