WAT TE DOEN NA EEN LEKKAGE OF WATERSCHADE IN HUIS

Een waterlek in huis kan verschrikkelijk zijn. Denk maar aan de waterschade die het veroorzaakt, de tijdrovende taak om je huis weer schoon te krijgen en de kosten die het herstel met zich mee brengt. Dit is wat je kan doen als je een waterlek in huis hebt - en om ervoor te zorgen dat je dit in de toekomst niet meer mee hoeft te maken.

sluit het water af

Sluit het water af

Het allereerste dat je moet doen om ervoor te zorgen dat een waterlek niet erger wordt, is de watertoevoer afsluiten. De stopkraan of afsluiter bevindt zich gewoonlijk in je meterkast, keuken of badkamer en hiermee sluit je het water onmiddellijk af voor je hele huis. Het waterlek kan afkomstig zijn van een voor de hand liggende bron die je kunt isoleren - vaatwassers, wasmachines, kranen en toiletten moeten allemaal beschikken over een isolatieklep op de slang die met de klok mee kan worden gedraaid om de watertoevoer af te sluiten. Als je veel water in je huis hebt, moet je ook de elektriciteit uitschakelen – maar doe dit alleen als dit op veilige manier gedaan kan worden - evenals de gastoevoer tot de situatie is opgelost.

Identificeer de bron

Identificeer de bron

De bron van een waterlek in huis kan overal liggen. Het kan dus lastig zijn om erachter te komen waar het water vandaan komt. Naast lekkende leidingen kan het water in uw huis komen via drukpunten, zoals een slecht afgedicht bad of douche, een lekkend dak, of zelfs een lek in een naburig pand.

Verwijder overtollig water

Verwijder overtollig water

Het water dat voorkomt uit een lek moet zo snel mogelijk weggewerkt worden - hoe langer het water in je huis blijft, hoe meer waterschade het zal veroorzaken. Voor grootschalige overstromingen moet je mogelijk een pomp huren, die op het laagste deel van het overstroomde gebied moet worden geplaatst. Voor kleinere hoeveelheden overstromingswater kan een nat-droog vacuüm worden gebruikt.

Begin het uitdrogingsproces

Begin het uitdrogingsproces

Schimmels en meeldauw zullen zich binnen 24-48 uur na een overstroming beginnen te ontwikkelen, dus snel beginnen met het uitdrogen is de sleutel tot het beperken van waterschade. Laat apparaten en stopcontacten aan de lucht drogen en verwijder alle natte meubels of tapijten uit het getroffen gebied. Open ramen om de vochtigheid af te voeren. Controleer ook je muren - elke gipsplaat of ander materiaal dat is aangetast, moet worden verwijderd en vervangen. De laatste fase van aanzienlijke overstromingen is om een luchtontvochtiger te huren om het vocht uit de kamer af te voeren - maar zorg ervoor dat je je ramen sluit voordat je deze aanzet.

Bescherm jezelf tegen toekomstige lekken

Bescherm jezelf tegen toekomstige lekken

Zodra je klaar bent met de schoonmaak en afhandeling, wil je er natuurlijk een prioriteit van maken om je huis tegen eventuele toekomstige waterlekkages te beschermen. Naast het regelmatig controleren van leidingen en het nemen van extra voorzorgsmaatregelen bij koud weer, een belangrijke oorzaak van lekkages in huis, kiezen veel mensen ervoor om te investeren in een waterslotsysteem. Systemen als deze geven je gemoedsrust door de vochtigheidsgraad in je huis te controleren en onmiddellijk de bron van lekkage op te sporen. Maar ze zijn ook veel meer dan een waterlekdetector. Een waterlekdetectiesysteem kan je overal waar je bent waarschuwen voor lekkage en je kunt de watertoevoer ook op afstand afsluiten, wat betekent dat je waterlekkages kunt aanpakken voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Kom meer te weten over GROHE Sense waterbeveiligingssysteem

Ook interessant voor jou

Waterschade is het nummer 1 probleem in huis

Waterschade is het nummer 1 probleem in huis

Lees meer
Wat moet je doen na een lekkage of overstroming

Hoe bescherm je jouw woning tegen lekkages en overstroming

Lees meer
Waarom SmartHome de toekomst is

Ontdek de toekomst met SmartHome

Lees meer