LIXIL goes ZERO en verbindt zich
ertoe zijn CO2-uitstoot te
neutraliseren

Duurzaam bouwen - fabriek in Klaeng Thailand

Je leest of hoort het elke dag in het nieuws: de temperaturen nemen voortdurend toe, de zeespiegel stijgt en de gletsjers smelten. Onnodig te zeggen dat deze ontwikkelingen een grote impact hebben op ons leven. Omdat CO2-uitstoot een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is, hebben de LIXIL-fabrieken zich er nu toe verbonden CO2-neutraal te produceren. LIXIL's merk GROHE is hier een goed voorbeeld van: het wereldwijd toonaangevende merk voor complete badkameroplossingen en keukeninrichting is een van de eerste in zijn sector die vertrouwt op CO2-neutrale productie.

Sinds oktober 2020 zijn alle acht productielocaties van LIXIL CO2-neutraal. De fabrieken in China, Vietnam en Mexico voegden zich bij de andere fittingenfabrieken in Hemer, Lahr, Porta Westfalica (allemaal Duitsland), Albergaria (Portugal) en Klaeng (Thailand) die al in april 2020 CO2-neutraal produceerden. Alle productielocaties en de logistieke centra voor het merk GROHE in Duitsland werken al sinds juli 2019 met groene stroom.

GROHE zal de tot dusver onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren via twee compensatieprojecten:

  • waterkrachtcentrale in India;
  • onderhoudsproject van boorgaten in Malawi

Beide projecten zijn gebaseerd op uiterst strenge criteria, zoals de Gold Standard, ontwikkeld onder toezicht van het WWF.

Deze mijlpaal is het logische resultaat van de duurzaamheidsinspanningen die GROHE tot nu toe heeft geleverd om de hulpbronnen te sparen. In haar productlijnen investeert GROHE in onderzoek en ontwikkeling om intelligente, duurzame oplossingen te produceren die helpen om water, energie en afval te besparen zonder afbreuk te doen aan comfort en prestaties. Bovendien verbetert GROHE voortdurend de duurzaamheid van zijn productieprocessen met materiaalbesparende technologieën zoals 3D-metaalprinting.

Daarnaast heeft GROHE geïnvesteerd in blokwarmtekrachtcentrales in twee van hun Duitse productiefabrieken, in Hemer en Lahr. Voor de fabriek in Klaeng in Thailand kreeg GROHE ook een zilveren certificaat van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB). Na de uitbreiding van het fabrieksgebouw in 2017 is het nu de meest duurzame productiefabriek in zijn soort in Zuidoost-Azië.

2 projecten om onze onoverkomelijke CO2-uitstoot te compenseren

WATERKRACHT VOOR SCHONE ENERGIE

HIMACHAL PRADESH INDIA

Het project is gelegen aan de Satluj-rivier tussen Karcham en Wangtoo in de Noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh. Als waterkrachtcentrale maakt het project gebruik van het natuurlijke debiet van de rivier om stroom op te wekken. Het is belangrijk op te merken dat er geen reservoir is waarin het water tijdelijk wordt opgeslagen. Hierdoor worden de potentiële negatieve milieueffecten van wateropslag vermeden. In de ondergrondse turbinehal worden vier Francis-turbines aangedreven door de energie van het rivierwater voordat het water terugstroomt in de rivierbedding eronder. Alle electriciteit die door de centrale wordt opgewekt wordt toegevoerd aan het Noord-Indiase transmissienet en vervangt de conventioneel opgewekte elektriciteit, die hoofdzakelijk afkomstig is van kolengestookte elektriciteitscentrales.

HERSTEL VAN BOORGATEN VOOR SCHOONWATERVOORZIENING

In de districten Dowa en Kasungu in Malawi heeft bijna de helft van de bevolking geen toegang tot schoon water. Een deel van het probleem is dat ongeveer een derde van de bestaande boorgaten niet kan worden gebruikt als gevolg van slijtage en scheuren. De herstelling van de beschadigde boorgaten verbetert de levensomstandigheden van de mensen die er wonen. Bovendien voorziet het project in financieringsmechanismen om ervoor te zorgen dat de boorgaten op lange termijn door de dorpsbewoners worden onderhouden, zodat zij ook in de komende jaren nog bruikbaar zijn. De meeste boorgaten worden met een handpomp bediend. Het opgepompte water is schoon en kan zonder verdere behandeling worden verbruikt. Dit vermindert ook de CO2-uitstoot, aangezien het water anders zou worden gezuiverd door brandstof te gebruiken om het te koken.