Streven naar een wereld zonder afval
GROHE lanceert eerste Cradle to Cradle Certified®
producten

Take-make-waste

Take-make-waste: Dit is hoe de meeste economische processen momenteel werken. Hulpbronnen worden ontgonnen om een product te maken dat na gebruik wordt weggegooid. Dit heeft geleid tot een grootschalige ontginning van hulpbronnen, waardoor de resterende schaarse en waardevolle hulpbronnen met de minuut schaarser worden en er tegelijkertijd een wereldwijd afvalprobleem ontstaat. In het Global Risk Report 2021 van het Economisch Wereldforum wordt duidelijk gesteld dat het hoog tijd is om de strijd aan te gaan met de overconsumptie van hulpbronnen: De " crisis van de natuurlijke hulpbronnen ", gedefinieerd als " een resultaat van menselijke overexploitatie en/of wanbeheer van kritieke natuurlijke hulpbronnen ", wordt gerangschikt als het vijfde " toprisico qua impact " en zal naar verwachting binnen de komende 5-10 jaar een kritieke bedreiging worden.

Met afvalrecyclingspercentages van 99 procent en een gebruik van messing met recyclingpercentages tot 80 procent benadert GROHE al jaren stapsgewijs een circulaire economie. Maar nu zet het wereldmerk de volgende grote stap weg van een lineair model naar circulaire waardecreatie door vier bestverkopende producten als Cradle to Cradle Certified®varianten te lanceren. Een bijzonder succes was dat GROHE direct het Gold-niveau behaalde met alle vier de producten die ter certificering werden aangeboden. Na de overschakeling op CO2-neutrale productie in april 2020 en de vervanging van alle plastic componenten in productverpakkingen door milieuvriendelijke alternatieven in 2021, versterkt het wereldmerk opnieuw zijn inzet voor een duurzame transformatie.

Van lineair naar circulair,
het economisch model van de toekomst

Om deze nieuwe weg in productontwikkeling in te slaan, heeft GROHE samengewerkt met sterke partners en gebruik gemaakt van het revolutionaire Cradle to Cradle® (C2C) ontwerpconcept, dat steeds belangrijker is geworden voor degenen die streven naar een circulaire economie. In tegenstelling tot een lineair model, stelt het C2C concept GROHE in staat om het gebruik van nieuwe grondstoffen drastisch te verminderen: een product wordt ontworpen en gefabriceerd met de bedoeling om de onderdelen ervan in de end-of-life-fase te gebruiken voor de creatie van nieuwe producten.

Het C2C-concept is een benadering voor het ontwerpen van intelligente producten, processen en systemen door rekening te houden met de volledige levenscyclus: Alle materialen worden beschouwd als voedingsstoffen in gesloten biologische of technische cycli. Het concept maakt een onderscheid tussen consumptiegoederen (bv. natuurlijke vezels of detergenten), die biologisch afbreekbaar zijn, en dienstverlenende producten (bv. kranen), die worden afgebroken tot hun oorspronkelijke materialen. Hulpbronnen kunnen dus potentieel eindeloos worden hergebruikt, wat betekent dat de C2C-aanpak veel verder gaat dan de conventionele recyclage van producten. Cradle to Cradle Certified® -producten zijn dus beoordeeld op het gebruik van milieuveilige, gezonde en recycleerbare materialen.

"Er is een enorme kans voor innovatie in de bouwsector, aangezien deze sector meer dan 50 procent van het wereldwijde materiaalverbruik voor zijn rekening neemt", zegt Prof. Dr. Michael Braungart, die het C2C-ontwerpconcept samen met William McDonough heeft ontwikkeld. "GROHE speelt een belangrijke rol in het scheppen van een precedent dat circulariteit in de sanitairindustrie wel degelijk mogelijk is."

De weg naar Cradle to Cradle Certified®

GROHE's onderzoekslaboratorium in Hemer, Duitsland, speelde een cruciale rol in het Cradle to Cradle certificeringsproces en bevorderde GROHE's reis naar de eerste Cradle to Cradle gecertificeerde producten. "Om een certificering te behalen, wordt een product geëvalueerd in termen van de volgende vijf categorieën:

  • gezondheid van het materiaal;
  • hergebruik van materiaal;
  • hernieuwbare energie;
  • rentmeesterschap van water;
  • sociale rechtvaardigheid.

Aan elk product wordt vervolgens een prestatieniveau toegekend", zegt Torsten Meier, Leader Research and Development Fittings LIXIL International. "Door alle onderdelen te evalueren, konden we meer inzicht krijgen in onze producten, wat we zullen gebruiken voor toekomstige productontwikkelingen."

Drie kranen (GROHE BauEdge S-Size, GROHE Eurosmart S-Size, GROHE Eurosmart Kitchen) en de GROHE Tempesta doucheglijstangset zijn nu Cradle to Cradle-gecertificeerd op het niveau Gold. Bovendien wordt de duurzame impact van GROHE BauEdge en GROHE Eurosmart versterkt met SilkMove ES technologie, waarbij ES staat voor energiebesparing (energy-saving). De technologie voorkomt het onnodig gebruik van warm water door alleen koud water te leveren met de kraanhendel in de middelste stand. Op deze manier kan GROHE's SilkeMove ES-technologie helpen om de ecologische voetafdruk van een gebouw te verkleinen - vooral belangrijk in het licht van het feit dat koolstofemissies van gebouwen en de bouw bijna 40% van de wereldwijde koolstofemissies vormen[3].

Foto GROHE Eurosmart - Beau Edge - Cradle to Cradle
Foto GROHE Eurosmart kitchen - Tempesta rail - Cradle to Cradle

De certificering op het gouden niveau is een sterke bevestiging van GROHE's inzet om haar producten en bedrijfsmodel te transformeren van lineair naar circulair. Door gebruik te maken van de Cradle to Cradle Certified Product Standard om de duurzaamheid van de kranen en douchestangset te optimaliseren, zet GROHE een nieuwe maatstaf binnen de sanitairindustrie voor het ontwerpen en leveren van producten die veilig, circulair en op verantwoorde wijze gemaakt zijn.

Dr. Christina Raab, Vice President of Strategy and Development
Cradle to Cradle Products Innovation Institute

Circulariteit is een lange reis en we staan nog maar aan het begin. Ik ben erg trots dat we deze uitstekende resultaten hebben bereikt. Zowel onze drie kranen als onze Tempesta doucheset hebben Cradle to Cradle Certified® Gold behaald. Het certificeringsproces is zeer veeleisend - het houdt rekening met upstream productieprocessen en met de interne productie - maar de voordelen zijn duidelijk: een drastische vermindering van het verbruik van nieuwe hulpbronnen. Het is onze plicht om een mentaliteitsverandering in de industrie teweeg te brengen. De Cradle to Cradle Certified Product Standard geeft ons een kader om op een andere manier naar de levenscyclus van producten te kijken, op zo'n manier dat we ze zien als waardevolle opslagplaatsen van grondstoffen en om alleen materialen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor mens of milieu. Dit is de enige manier om een beter leven voor toekomstige generaties te garanderen.

Thomas Fuhr, Leader Fittings LIXIL International en Co-CEO Grohe AG
LIXIL

Productoverzicht

Eurosmart
Wastafelmengkraan
S-Size
24192003
€ 154,69 Aanbevolen publieksprijs, incl. 21% BTW
Eurosmart
Keukenmengkraan
33281003
€ 173,82 Aanbevolen publieksprijs, incl. 21% BTW

Ontdek meer

Ontdek meer over Cradle to Cradle

Lees meer over Cradle to Cradle op GROHE X