Toekomstgerichte en duurzame productie
Alle GROHE productievestigingen wereldwijd werken volgens strenge normen voor zowel mileumanagement als voor gezondheid en veiligheid.
Duurzaamheid heeft vele facetten voor een internationaal bedrijf als GROHE, energie-efficiënte productie is daar een van. Bij het bedienen van drie productievestgingen in Duitsland en drie daarbuiten zet GROHE AG zich in voor het zo duurzaam mogelijke produceren van haar producten, terwijl het ook rekening houdt met de economische aspecten. Onderdeel van deze inspanning is dat GROHE alle werzaamheden en productieprocessen continu verbetert om te allen tijde aan alle eisen van het milieu, gezondheid en veiligheid te voldoen.
Omdat GROHE een wereldwijd toonaangevende fabrikant van sanitair is, moet het fungeren als rolmodel voor de gehele industrie en brengt het een pro-actieve benadering van de huidige ecologische, economische en sociale uitdagingen. Alle GROHE productievestigingen over de hele wereld zijn afhankelijk van de centraal geplaatste organisatorische richtlijnen en procedures op het gebied van milieumanagement, gezondheid en veiligheid. Lokale overeenstemming heeft een hoge prioriteit en wordt gecontroleerd door middel van regelmatige interne en externe EHS (milieu, gezondheid, veiligheid) controles. Alle centrale eenheden en productielocaties in Europa zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, al sinds 2003 de toonaangevende internationale standaard voor milieubeheersytemen; de Thaise fabriek in Klaeng volgde in 2004. Het kwaliteitsmanagementsysteem van het bedrijf is sinds 1992 gecertificeerd volgens ISO 9001. In november 2011 werden alle GROHE fabrieken in Duitsland, Portugal en Thailand gecertificeerd tot OHSAS 18001:2007, ’s werelds toonaangevende standaard voor de gezondheid en de veiligheid van het beheer van systemen.
Continue milieu-inspanningen
Aan de productiezijde is de milieufocus op energie en efficiënt gebruik van hulpbronnen, afvalpreventie en hoog recyclingspercentage, laag waterverbruik en bescherming van het klimaat. In 2007 is GROHE begonnen om zijn ecologsiche voetafdruk te berekenen. Deze inspanning had in eerste instantie betrekking op alle productievestigingen, maar werd uitgebreid tot de logistieke processen in 2010; in 2011 begon GROHE ook de ecologische voetafdrukken van haar wereldwijde distributie bedrijven te berekenen.
Al vele jaren heeft de GROHE Group haar recycling ratio’s met succes laten toenemen. Dit geldt in het bijzonder op de internationale productielocaties. Schroot dat geproduceerd is tijdens het proces van het gieten van de kraan wordt bijna volledig hergebruikt of omgesmolten en intern gerecycled. Bijna al het afval kan onmiddellijk worden omgesmolten en gerecycled in het proces. Plastic onderdelen die zich voordoen als afval in het gietproces worden meestal opgesplitst in korrels en teruggekoppeld in dezelfde machine.
De inkoopafdeling van GROHE hecht grote waarde aan duurzaamheid. Leveranciers en dienstverleners ondertekenen documenten die hen verplicht te voldoen aan de GROHE normen voor bescherming van zowel het milieu als van gezondheid en veiligheid.
Energie en efficiënt gebruik van hulpbronnen zijn belangrijke kenmerken van GROHE producten, niet alleen in het dagelijks gebruik maar ook bij de vervaardiging. Nieuwe processen en technologieën in het gehele bedrijf hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van het gebruik van hulpbronnen. Investeringen in ecologie leveren vaak ook economische voordelen op. Dit blijkt bijvoorbeeld bij de GROHE fabriek in Hemer, waar het jaarlijkse gasverbruik is teruggebracht met ongeveer 20 procent na de installatie van warmteterugwinning systemen en een nieuw ontvettende eenheid. Tegelijkertijd is ook het jaarlijkse elektriciteitsverbruik verminderd met 20 procent door zowel het installeren van een algemeen compressor controlesysteem als door de modernisering van het verlichtingssysteem in de fabriekshal.
Spuitgieten blijft een essentieel onderdeel van de kraanproductie en de energie die nodig is om de metalen te laten smelten is een belangrijke milieuoverweging. GROHE heeft de energie-intensiteit aanzienlijk verlaagd door middel van effectieve afval warmteterugwinning. GROHE heeft ook diverse programma’s geïmplementeerd die gericht zijn op het verminderen van de inhoud van messing kranen; als gevolg daarvan is het gewicht van een eenhendels wastafelmengkraan verminderd met 30 procent.
Focus op schoon water
Gezien het feit dat GROHE draait om water, speelt strenge controle van de verontreiniging op alle niveaus een belangrijke rol. Strikte grenzen van Duitsland op afvalwater en luchtvervuiling worden ook toegepast op de internationale productielocaties. Moderne en consistente toezichttechnologieën worden gebruikt om watervervuiling uit te sluiten door middel van koelsmeermiddelen gebruikt in de productieprocessen. In de Thaise fabriek in Klaeng heeft het bedrijf een aquatische plantaardige waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd die afvalwater zuivert met behulp van micro-organismen. Het riool van de GROHE fabriek in Hemer is ook uitgebreid gemoderniseerd. Daarnaast blijft het bedrijf alle vereiste maartregelen nemen om andere milieurisico’s te beperken. Alle productielocaties hebben noodplannen en houden regelmatig evacuatie en brandoefeningen. Medewerkers worden ook getraind op hoe te reageren op de mogelijkheid van een chemische lekkage.
Duurzame productie bij GROHE wordt ondersteund door de toewijding van het bedrijf aan het beschermen van het milieu en de bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers.