De beste trends: van duurzaam ontwerp naar intuïtieve interactie

Het eigen ontwerpteam van GROHE beseft hoe belangrijk het is om trends voor te blijven. Het is van het grootste belang te weten wat het komende jaar van invloed zal zijn op het interieurontwerp. De laatste twaalf maanden is het team de hele wereld rondgereisd. Ze hebben de meest essentiële tentoonstellingen bezocht die zullen bepalen welke stijlen in 2019 de boventoon gaan voeren. Ze hebben de belangrijkste designtrends voor het komende jaar gesignaleerd en de ideeën, esthetiek en materialen beschreven waar vanuit ontwerpers, architecten maar ook consumenten vraag naar zal zijn. We hebben hun voornaamste bevindingen op een rijtje gezet, onderverdeeld in vijf sleuteltrends. Van duurzaam design tot ideeën uit het verleden die in het heden worden gerealiseerd: voor iedereen is er iets van zijn gading.

Duurzaam Design: Hergebruik, Recyclen, Opnieuw Bedenken

De laatste paar jaar is er een toenemende vraag naar duurzaamheid en met name naar duurzaam design. Dit jaar kwam daar ook nog meer aandacht voor een rijke textuur en visuele aantrekkelijkheid bij. Duurzaam design hoeft niet minder spectaculair te zijn. Zo liet het Zweedse bedrijf Bolon tactiele vloerbedekking zien, gemaakt van vinylafval. Alusid presenteerde Silicastone, een oppervlak dat zo sterk is dat het zowel binnen als buiten kan worden gebruikt en is gemaakt van gerecycled glas en porselein. De in Londen gevestigde Charlotte Kidger toonde met haar Industrial Craft-meubellijn speelse elementen in chaotische kleuren. Kyle gebruikt polyurethaanschuimstof – een bijproduct van andere productietechnieken – waarmee ze schepen en tafels maakt. Het veelkleurige resultaat is zowel een hommage aan als een heruitvinding van het afvalmateriaal.

Fotograaf: Louise Oats

Ambachten en Industrie: Werelden Versmelten

Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, hielden veel ontwerpers zich dit jaar bezig met 3D-printen. Ontwerpers beperken zich niet langer tot louter industriële toepassingen, maar beginnen het medium met ambachtelijke technieken te combineren. Dirk Van der Kooij bijvoorbeeld beschrijft zijn werk als ‘balancerend tussen het functionele en het fantastische’. Van der Kooij toonde vazen en verlichtingselementen gemaakt met lage resolutie 3D-printtechnieken. Hun onregelmatige textuur geeft het werk een opvallend, ambachtelijk karakter. Het brillenmerk Kite heeft de mogelijkheden onderzocht van op maat gemaakte 3D-geprinte monturen. Het werk van Kite vestigt de aandacht op de maatwerkmogelijkheden die deze technologie biedt.

Nostalgie: Retro Aanpassen voor het Digitale Tijdperk

in the Digital Age van Beatie Wolfe in het V&A in Londen wordt gekeken hoe retro-technologie de nieuwe, digitale generatie een gevoel van ceremonie en verhalen kan bieden bij het luisteren naar muziek. Veel ontwerpers hebben objecten laten zien die je als ‘analoog plus’ zou kunnen omschrijven, met digitale technologie in geruststellende, tactiele verpakking uit het verleden.

Fotograaf: Dexter Robinson

Bleisure: waar de grenzen tussen thuis en kantoor vervagen

Veel ontwerpers hebben dit jaar met een frisse blik gekeken naar hoe we met onze technologie werken. Ze hebben daartoe objecten gecreëerd die aantrekkelijk zijn om naar te kijken maar ook om mee te werken. Licht en geluid bedienen door middel van beweging en aanraking was een populair thema. Ban & Olufsen lanceerde Beosound Edge, ontworpen als speaker maar ook als minimalistisch designobject. Je kunt het apparaat afstellen door het te draaien. De gladde, strakke speaker wil niet alleen functioneel zijn maar ook sculpturaal, en wordt zo een stuk design op zich. Singular Design hanteert dezelfde principes voor het bedienen van het licht: je kunt het dimmen door de voet van de lamp te draaien of gewoon je handen er omheen te bewegen. Ingenieus.

Fotograaf © B&O

Intuïtieve Interactie: Aanraking & Beweging

‘Co-working spaces’ en ‘leef-werkcocons’ krijgen steeds meer de voorkeur boven het traditionele kantoor. De grens tussen het ontwerp van thuis- of kantooromgevingen vervaagt steeds meer. De leunstoelen met hoge rugleuning van het meubelmerk Missana zijn ideaal om wat tijd voor jezelf te hebben in de incubator. In Arpers Kiik-collectie, ontworpen door Ichiro Iwasaki, zien we ‘eilanden voor samenkomst’ bestaande uit lage zitmeubels, voetenbanken en consoles. Er werden ook veel elegante kamerschermen en losse, verplaatsbare elementen getoond, een overbrugging van de ruimte tussen werken, rusten en spelen.

Fotograaf: Marco Covi