Hygiëne
Tips voor Elke Dag

REGELS EN TIPS VOOR GOEDE DAGELIJKSE HYGIËNE

Het hanteren van basishygiëne maakt het dagelijks samenleven met anderen een stuk aangenamer, denk hierbij aan goede handhygiëne, netjes hoesten en niezen of aan deftig toiletgebruik. Deze kleine maar erg belangrijke hygiënische gewoontes kunnen voorkomen dat ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen of schimmels van de ene op de andere persoon worden overgedragen. Hieronder sommen we de belangrijkste hygiënetips voor in het dagelijkse leven nog eens voor je op.

HYGIËNE TIP 1: WAS JE HANDEN GRONDIG & REGELMATIG

Onze handen komen dagelijks in aanraking met talloze objecten, zoals deurklinken, leuningen of handgrepen in het openbaar vervoer. Het is mogelijk dat mensen met een verkoudheid of andere ziekte deze objecten al van tevoren hebben aangeraakt. Om die reden is het des te belangrijker dat we deze mogelijke transmissie de pas afsnijden door goede hygiëne te hanteren en onze handen regelmatig en grondig te wassen gedurende zo’n 20 seconden. Handen wassen is dan ook de kern van dagelijkse hygiëne, dit niet alleen voor jezelf maar ook voor andere mensen om je heen.

FOD Volksgezondheid en het Interfederale Onderzoekscentrum Sciensano verklaren dat microben erg gemakkelijk van onze handen op objecten en andere mensen kunnen worden overgedragen en ook omgekeerd. Wanneer je regelmatig je handen wast met water en zeep, verklein je de kans dat je ziektekiemen, virussen of schimmels overdraagt. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen ziektes zoals griep, voedselvergiftiging, oogontsteking…

Op volgende momenten wordt het ten sterkste aangeraden je handen te wassen:

 • wanneer je handen vuil zijn
 • voor het koken en het eten en na aanraken van rauw vlees
 • na een toiletbezoek
 • na hoesten of niezen in je handen (hygiënetip van de FOD Volkgezondheid: nies of hoest in je elleboogplooi, of je voorarm als je geen zakdoek hebt)
 • na het snuiten van je neus
 • na het buitenspelen
 • na het verschonen van een kind
 • na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren
 • na het schoonmaken. Dus ook nadat je de vaat hebt gedaan of iets schoongemaakt hebt met een schoteldoek.

Hygiënetip van GROHE: Kranen met een sensor zijn bijzonder nuttig voor een betere hygiëne. Deze kranen laten immers toe je handen te wassen zonder dat je de kraan met vuile handen hoeft aan te raken. Met GROHE badkamerkranen kan je dus de hygiëne in de complete badkamer helpen verbeteren.

Praktisch voor onderweg: Als je onderweg geen mogelijkheid hebt om je handen te wassen met water en zeep, kun je ook handdesinfectiegels of handalcohol gebruiken. De FOD Volkgezondheid raadt aan om je handen gedurende 20 tot 30 seconden te desinfecteren. Hoewel ze het wassen van je handen niet kunnen vervangen, kunnen ze je helpen om basishygiëne te behouden.

HYGIËNE TIP 2: HOEST EN NIES NETJES

Als je ziek bent, is het essentieel dat je geen bacteriën of virussen verder verspreidt. Om overdracht in de lucht via druppelinfectie te voorkomen, raadt de overheid je aan de volgende regels in acht te nemen wanneer je hoest of niest:

 • Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten, het is beter om in je elleboogplooi dan in je handen te hoesten of te niezen
 • Gebruik een zakdoek maar één keer
 • Gebruik het liefst een papieren zakdoeken en gooi deze na gebruik weg
 • Was je handen meteen na het niezen of hoesten

HYGIËNE TIP 3: HOUD AFSTAND BIJ ZIEKTE

Een andere belangrijke basishygiëne regel is om afstand te houden van andere mensen wanneer jij ziek bent of iemand anders ziek is. Als je samenwoont met of zorgt voor een zieke persoon, raadt de overheid aan steeds een afstand van 1,5 meter te behouden, je handen regelmatig te wassen gedurende minstens 40 seconden, en de hoest- en niestips zoals hierboven beschreven in acht te nemen. Daarnaast is het beter als de zieke zijn eigen kamer, toilet en badkamer heeft, wanneer dit niet mogelijk is, wordt het ten sterkste aangeraden om zo weinig mogelijk in de kamer van de zieke te komen, aparte handdoeken en apart bestek en borden te gebruiken.

Het beste wat je zelf kunt doen als je ziek bent, is vermijden dat je naar buiten gaat en ervoor zorgen dat je thuis rust totdat je je beter voelt en niet langer besmettelijk bent.

HYGIENE IN HET HUISHOUDEN

Of het nu gaat over schoonmaken, de was doen, koken of zorgen voor (huis)dieren, hygiëne-experts geven de voglende hygiënetips voor je huishouden:

 • Maak de “vuilste”plekken regelmatig schoon, hierbij gaat het om veelgebruikte ruimtes zoals de keuken of het toilet, de doucheruimte en het bad in de badkamer. Poets deze regelmatig grondig, maar maak ze ook schoon na gebruik, als een zieke persoon de ruimtes gebruikt, gebruik dan desinfecterend poetsmiddel.
 • Vergeet tijdens het schoonmaken zeker niet om plekken en voorwerpen te poetsen die mensen veel aanraken, deze kunnen immers veel ziektekiemen aantrekken. Denk hierbij aan kranen, lichtschakelaars, deurklinken, doorspoelknoppen, etc.
 • Poets eerst met droog en erna met nat.
 • Gebruik indien mogelijk wegwerp reinigingsdoekjes of papieren doekjes en was herbruikbare microvezeldoekjes op 60˚C. Uit onderzoek blijkt dat microvezeldoekjes na 150 poetsbeurten niet meer voldoende schoon maken.
 • Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon zijn voordat je voedsel bereidt, en maak ze onmiddellijk na gebruik opnieuw schoon.

Meer informatie over hygiëne vind je bij het overheidsinitiatief U bent in Goede Handen, of op de website van de FOD Volkgezondheid of Sciensano.

Alles over hygiëne

Tips voor Schone en Hygiënische Handen

Een goede handhygiëne is essentieel om de overdracht van ziektekiemen te voorkomen. Onze hygiënetips zullen je daarbij helpen!

Lees hier meer

Virusbescherming: Tips voor Iedere Dag

We kunnen allemaal meer doen om onszelf en anderen te beschermen tegen virussen en bacteriën. Hier onze tips voor infectiebestrijding en –preventie!

Lees verder

Sources:

https://www.ubentingoedehanden.be/nl/handhygiene
https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/omgevingsinvloeden/handhygiene
https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/influenza/preventie
https://www.idewe.be/-/griep-voorkomen-
https://www.rivm.nl/hygiene/schoonmaken
https://www.info-coronavirus.be/nl/

Terug