Hygiëne
in huis

HUISHOUDHYGIËNE

We delen ons huis met verschillende ziektekiemen. Vele zijn onschadelijk, maar sommige kunnen je ook ziek maken. Ze worden overgedragen van persoon tot persoon of door het aanraken van gedeelde huishoudartikelen. Deskundigen bevelen specifieke maatregelen aan om een gezonde hygiëne in het huishouden te garanderen en elkaar te beschermen tegen infecties en ziekten. We hebben een aantal eenvoudige maar effectieve hygiënetips voor jou samengesteld.

HET JUISTE NIVEAU VAN HYGIËNE IN HUIS

Hygiëne in het huis is belangrijk. Niet alle maatregelen zijn echter effectief. Voor de dagelijkse schoonmaak zijn conventionele schoonmaakmiddelen voldoende. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat schoonmaken met water en zeep of allesreiniger ervoor zorgt dat het aantal micro-organismen, waaronder ziektekiemen, kleiner wordt. Zo is de kans kleiner dat je ziektekiemen of virussen op je handen krijgt of inademt. Door schoon te maken verwijder je vuil en voorkom je zo ook dat ook micro-organismen ontstaan. Handzeep, handalcohol, desinfecterende reinigingsdoekjes en schoonmaakmiddelen zijn vaak niet nodig in huis om infecties te voorkomen. Volgens het Duitse Federale Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA) verwijderen conventionele poetsproducten meer dan 90 procent van alle ziektekiemen op oppervlakken bij correct gebruik.

DOELTREFFENDE HYGIËNEMAATREGELEN IN HUIS

Wanneer je hygiëneregels invoert in huis, wordt het moeilijk voor de ziektekiemen om te overleven of zich te vermenigvuldigen. Naast grondig schoonmaken en wassen, raden experts aan om regelmatig de ruimtes in je huis te verluchten. GROHE geeft je de volgende tips voor het hygiëneplan van je huishouden:

HUISHOUDHYGIËNE TIP 1: GRONDIG SCHOONMAKEN

Overal in het huis is hygiëne nodig, want overal zijn er ziektekiemen aanwezig. Micro-organismen voelen zich bijvoorbeeld bijzonder thuis in de keuken. Er zijn meestal meer van hen op het aanrecht dan in de badkamer. Keuken- en voedselhygiëne is daarom bijzonder belangrijk bij het voorkomen van ziektes. Het RIVM adviseert je om dagelijks de oppervlakken en snijplanken in de keuken schoon te maken. Om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan en de hygiëne in het huishouden te verbeteren, adviseren deskundigen het volgende:

Afwassen

Borden, bestek en keukengerei moeten worden gewassen met warm water en afwasmiddel. Een vaatwasser zorgt ook voor een grondige reiniging, maar zorg ervoor dat de temperatuur op minimaal 60°C wordt ingesteld.

Oppervlakken

Ze worden vaak vergeten als het gaat om hygiëne in huis. Bacteriën vermenigvuldigen zich bijzonder goed op oppervlakken die vaak worden aangeraakt. Daarom is het zinvol om de deurklinken, lichtschakelaars en kastdeurklinken regelmatig te reinigen.

Onze GROHE tip: Ook op kraanoppervlakken, zoals bij keukenkranen of wastafelkranen, kunnen ziektekiemen zitten. GROHE heeft sensorkranen die met één handbeweging het water doen stromen, zo vermijd je dat je de kraan met je vuile handen moet aanraken en voorkom je bacteriën en virussen aan te raken.

Poetsmateriaal en schoonmaakdoekjes

Voor de keuken en de badkamer moeten verschillende schoonmaakdoekjes worden gebruikt. In de keuken moet je aparte doekjes gebruiken voor de afwas, voor het schoonmaken van het aanrecht en andere oppervlakken en voor de vloer. Sponsjes beveelt het RIVM niet aan omdat deze niet zo goed drogen en daardoor niet zo hygiënisch zijn. Als je een afwasborstel gebruikt, kun je die in de vaatwasser plaatsen om hem schoon te maken. Micro-organismen voelen zich vooral thuis in een vochtige omgeving en daarom is het aan te raden om dweilen en doekjes na gebruik te laten drogen en ervoor te zorgen dat je ze regelmatig op een temperatuur van minstens 60°C wast.

HUISHOUDHYGIËNE TIP 2: CORRECT DE WAS DOEN

Het ligt voor de hand dat als er vlekken op je kleding zitten, je deze wast. Maar er is ook zoiets als onzichtbare vuiligheid. Om zowel het zichtbare als de onzichtbare vuil te verwijderen, zijn de juiste watertemperatuur, het juiste wasmiddel en de juiste hoeveelheid wasmiddel van cruciaal belang. Ga altijd na hoeveel wasmiddel aangeraden wordt. Ook sorteren is erg belangrijk. Textiel dat gebruikt wordt om te reinigen, zoals schoonmaakdoekjes, of dat in direct contact komt met de huid (bijv. ondergoed, handdoeken of beddengoed) moet op een temperatuur van minstens 60°C worden gewassen. Andere kledingstukken kunnen op lagere temperaturen worden gewassen. Hygiëne-experts adviseren ook wasmiddel voor totaalwasmiddelen, zoals oxi-producten, aan voor kleding die deze wasmiddelen aankan. Totaalwasmiddel bevat bleek en reinigt altijd grondig, zelfs bij 40°C.

Het NVZ, de Nederlandse brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van schoonmaak-, desinfectie- en onderhoudmiddelen, raadt aan om de was meteen na het wassen te drogen, anders onstaat er mogelijk schimmel in je kleding. Als je alleen wasprogramma's met lage temperaturen en bleekvrije wasmiddelen gebruikt, kan dit leiden tot een biofilm in je wasmachine. Bacteriën en schimmels leven graag op deze biofilm. Deze micro-organismen veroorzaken meestal geen gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter wel een onaangename geur veroorzaken in het huishouden, die zowel uit de schone was als uit de machine komt. Daarom bevelen experts aan dat het hygiëneplan voor je huishouden een wekelijkse wasbeurt bij een temperatuur van minstens 60°C bevat. Het NVZ beveelt ook aan om te wassen op 60°C wanneer iemand in je huishouden ziek is of last heeft van een schimmelinfectie.

HUISHOUDHYGIËNE TIP 3: REGELMATIG VERLUCHTEN EN VENTILEREN

De algemene huishoudhygiëne wordt ook beïnvloed door het type lucht in de kamer. Open de ramen meerdere malen per dag om muffe lucht te vervangen met frisse lucht. Experten stellen duidelijk dat binnenlucht altijd meer vervuilt is dan de buitenlucht. Door te ventileren wordt immers ook de luchtvochtigheid en dus het risico op schimmelvorming verminderd. Dit is met name belangrijk in ruimtes die onderhevig zijn aan veel vocht, zoals de badkamer en de keuken. Over het algemeen wordt aangeraden om bij verluchten alle deuren in huis open te houden. Verluchten is vooral nuttig bij een tijdelijke vervuilende activiteit, zoals verven en lijmen, koken en douchen. Na een langere periode luchten, wordt de binnenlucht terug vervuilder en kan bijvoorbeeld vochtigheid zich doorheen het huis verspreiden. Daarom is voortdurende ventilatie belangrijk volgens de Vlaamse Overheid. Het maakt niet uit of deze natuurlijk is, vooral in oudere huizen zijn bijvoorbeeld kieren onder de deur, of mechanisch met een luchtafvoersysteem.

Wil je meer informatie over hygiëne in het huishouden? Die vind je op de websites van het RIVM, het NVZ en de Vlaamse overheid.

Alles over hygiëne

Handen Wassen: Zo werkt Handhygiëne

Je handen wassen helpt om ziektekiemen te elimineren en ziekten te voorkomen. Je kunt hier ontdekken hoe een goede handhygiëne werkt!

Leer meer

Handen Wassen met Kinderen: Hoe doe je het?

Kinderen kunnen moeite hebben met een goede handhygiëne. Leer je kind spelenderwijs zijn handen te wassen.

Lees verder voor meer!

Sources:

https://www.vlaanderen.be/publicaties/ventileren-en-verluchten-woon-gezond-geef-lucht-aan-je-huis
https://www.rivm.nl/zorgvuldig-gebruik-van-desinfecterende-middelen-in-huis
https://www.rivm.nl/hygiene/schoonmaken
https://lci.rivm.nl/informatiepatientthuis
https://www.rivm.nl/binnenmilieu/ventilatie
https://www.nvz.nl/schoonmaken-hygiene/stappenplan-voor-de-was/de-was-doen-8-stappen/
https://www.nvz.nl/over-de-nvz/downloads/standpunten/wassen-op-lagere-temperaturen
https://www.milieucentraal.nl/informatiepunt-ventilatie/

Terug