Rapport Milaan 2017

Deze lente stond Milaan naar aanleiding van de Salone del Mobile voor de designwereld en voor de pers nog maar eens in het middelpunt van de belangstelling. In 2017 mocht deze beurs rekenen op zowat 350.000 bezoekers. Het is de plek bij uitstek waar nieuwe trends die in de loop van de volgende twee jaar doorbreken, te zien zijn en waar grote namen en opkomende ontwerpers vaak naast elkaar verschijnen in het drukke stadscentrum. Ons eigen ontwerpteam bezocht de beurs en kwam terug met heel wat ideeën voor toekomstige ontwerpen. Dit zijn de zes belangrijkste trends die we in Milaan opmerkten:

Warme kleuren

De trend van warme metalen die vorig jaar al duidelijk naar voor kwam, zet zich in 2017 nadrukkelijker door. We zagen overal messing, koper en roze goud, vaak als accent voor andere tactiele materialen, zoals hout en porselein. Sommige ontwerpers gingen nog verder met deze trend en kozen voor volledige delen in koper, zoals de koperen 'Longing Cabinet' van Nika Zupanc voor De Castelli: een aantal kubussen met een metalen front, elk met een eigen hartvormige sleutel.

Photo left Nika Zupanc for De Castelli www.decastelli.com, Photo credits: Massimo Gardone
Photo right: GROHE Allure Brilliant in warm sunset

Millennial Pink

Deze kleur lijkt niet alleen de kleur van 2017 te zijn, maar ook een hele generatie te domineren. Millennial Pink is een zachte huidkleur die kilometers verwijderd is van het synthetische kauwgomroze. Op de beurs kwam het overal terug, zowel in de stijlvolle stoffering van Sé als in combinatie met felrood voor een moderne look. De standalone buitendouche van GROHE bracht deze kleur naar de tuin. De showroom van Cassina was zelfs in deze kleur geschilderd als warme, neutrale achtergrond.

Photo credit left: Attilla Hartwig GROHE Essence Stand-alone shower
Photo credit right: Le Refuge The Invisible Collection

Steen en marmer

Het marmer dat vorig jaar als materiaal voor tafelbladen en lampvoeten werd gebruikt, hebben we in 2017 nog veel meer gezien. Ook andere kostbare steensoorten doken op, zoals graniet voor een hardere, maar nog altijd luxueuze afwerking. Daarnaast toonde Meridiani marmeren tafels met metalen poten, die het geheel een warme toon gaven. Over het algemeen straalt het glamour uit, maar het geeft ook een welgekomen gevoel van stabiliteit in deze onzekere tijden.

Photo credit: MERIDIANI, SHINE - ABEL console, Designer ANDREA PARISIO

Milieubewust ontwerp

Tussen al deze luxe in hielden de merken op de beurs dit jaar nog meer rekening met de nood om kwetsbare grondstoffen te beschermen. Er werden veel meer producten tentoongesteld die waren ontworpen voor massaproductie met gerecyclede materialen. De 1Inch collectie van Emeco, ontworpen door Jasper Morrison, bestaat uit tafels en stoelen met gerecyclede aluminium frames en oppervlakken uit verschillende gerecyclede materialen. EcoPixel is een bedrijf dat gespecialeerd is in gerecyclede plastics. Het toonde hoe levendig en modern een gerecyclede toekomst er kan uitzien met de chaise longue 'ALEX' van Atelier Mendini.

Photo credit: “Chaise Longue ALEXby Atelier Mendini made of ecopixel sustainable material www.ecopixel.eu”

SmartHomes

Het actuele thema 'domotica' evolueert op verschillende vlakken. We merkten een trend voor geïntegreerde technologie op: voorwerpen die zowel slim als mooi zijn, met producten zoals tv's en luidsprekers die zo ontworpen zijn dat ze er meer als meubelen uitzien en naadloos in het interieur passen. Intussen is verlichting de voortrekker als het om slimme technologie in de woning gaat. Home Smart van Ikea en Smart Control van Flos maken het op afstand bedienen van huisverlichting natuurlijker, intelligenter en intuïtiever. Onze lancering van GROHE Sense, een intelligent watermonitoringsysteem dat lekken opspoort, wijst de weg voor de 'smart home' van morgen.

All about GROHE Sense